Forum quadów marki Yamaha
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Jako, że to forum jest bardziej tematyczne postanawiam kwestię swojej przygody z remontem przenieść tutaj.
Dziś złożyłem już do końca silnik. Po oczekiwaniu na śrubę mocującą kosz sprzęgła, którą dorobił mi wujek za całe 0 pln a w serwisie 70-75 pln.
Zostaje mi po dokręcać przewody olejowe, wlać płynu do chłodnicy i założyć filtr no i olej.
Ale jak to bywa zawsze dłużej schodzi składanie niż rozkładanie.
A no i jeszcze będę tydzień czekał na uszczelkę do tłumika.
Wiadomość dodana po 19 h 35 min 46 s:
Dzisiaj po dokręcałem przewody olejowe i pomocowałem co prawda pro forma kable. Jutro olej filtr i chyba próba odpalenia będzie.
Oby iskra była Niech gadzina zagada. A teraz to będziesz silnik docierał czy od razu pełna manetka?
Tłok został "stary" wymienię po sezonie, na jesień. Bo już mam takie parcie, że nie wiem czy bym się powstrzymał od wciskania manetki do oporu
Masz już kupiony napęd do quada ?
odpalaj odpalaj, czekamy
No wczoraj odbyła się pierwsza próba zakończona niepowodzeniem, powód brak iskry
Ale i tak mam obawy, że źle złożyłem skrzynię biegów, bo nie mogę znaleźć luzu cały czas pali się kontrolka od wstecznego.
Dziś jadę do warsztaty zasięgnąć rady i ewentualnie umówić się na "wizytę"
Choć jestem dość uparty i rozważam ponowne wyjęcie i rozłożenie silnika.
Wiadomość dodana po 23 h 22 min 39 s:
Postanowiłem jeszcze raz rozebrać silnik
nie poddajesz się i dobrze,silnik od r700 bedziesz miał w jednym palcu
Już się kumpel ze mnie śmiał mówił " po co składałeś żeby drugi raz rozebrać?"
Choć można powiedzieć, że problem to drobnostka jednak sprzęt trzeba rozebrać
a nie da się jakoś sprawdzić czy silnik odpali ,przed włożenie w ramę ?
Silnik jest już w ramie. Jakoś nie wyobrażam sobie odpalania poza ramą przecież to nie kultywator.
Czy da się sprawdzić pewnie, że się da za każdym razem kiedy coś jest nie tak na wyświetlaczy wali dioda albo silnika albo wstecznego.
To są kody błędów.
Żeby nie było zbyt kolorowo błąd nr 12
Czujnik położenia wału.
ja chyba we wrześniu zakupięten sprzęt do błedów
Nie, no nie będę się wygłupiał. 500 pln to w tej chwili za dużo jak dla mnie.
Wiadomość dodana po 02 min 18 s:
A jeśli teraz nie uda mi się uruchomić sprzętu to niestety będę zmuszony sprzedać maszynę.
Po prostu nie mam już czasu ani funduszy na zabawę w garażu do nocy. A szkoda aby się sprzęt marnował.
kurcze szkoda tyle wlozyles w to pracy i kasy , oby odpalił, nie masz tam zadnego moto magika pod ręką?
Byłem już nawet w serwisie i tam też mi powiedzieli, że ciężko z czasem.
A powiedzmy na 3 warsztaty, które się tym zajmują każdy ma raptem full roboty i jeden odsyła do drugiego.
Na chwilę obecną czekam na uszczelki pokryw sprzęgł i alternatora.
Chociaż już naprawdę zastanawiałem się czy nie wkleić ich na silikon bo już dwa razy z oryginału zakładałem i rz zamiennik.
Fakt, faktem zamiennik był trwalszy bo oryginalne to jakiś papier ale niestety z zamiennika sączył się olej.
Poczekamy zobaczymy.
Nie poddawaj się i doprowadź sprawę do końca. Masz gada odpalić i się nim cieszyć a nie komuś prezenty robić. Jak ci nie idzie odpocznij tydzień przemyśl co mogło być nie tak i składaj. Wiem że fajnie tak się pisze ale rzeczywistość wszystko weryfikuje. Ja np. czasami to po dwa trzy tygodnie nie moge swojego gada nawet umyć
Sprzęt złożony odpalony. Mówiąc krótko działa
Jeszcze nie, do wymiany jeszcze mam akumulator i czujnik położenia wału. Wszystko już zamówione zostaje tylko poczekać
Strony: 1